sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Pohdintoja

Lainasin uudestaan kasan kirjoja osakesijoittamisesta siis samoja mitkä luin viime vuoden syksyllä. Ajattelin että niistä varmasti löytyy asioita, joita ei ensimmäisellä lukukerralla vielä ymmärtänyt.

Osakesijoittaminen on itselläni vielä ihan alkutaipaleella. Syksyllä 2013 luin aiheesta paljon kirjoja ja blogeja. Kävin pankissa sijoitusneuvojan luona tarkoituksena kuulla osakesijoittamisesta lisää. Niinkuin olin jo monesta kirjasta lukenut niin pankista suosittelivat vain rahastoon säästämistä vaikka annoin ymmärtää haluavani nimenomaan tietoa suorasta osakesijoittamisesta. Perusteellisesti kävimme läpi omat tiedot ja tietoja rahastoon säästämisestä. Osakesijoittamisesta sain nipun paperia mukaan, jossa kerrottiin miten osakkeen ostot tehdään ja hinnasto mitä se maksaa. Jostain syystä vaikka jo pankkiin mennessä päätin etten aloita säästämään rahastoon niin tällä hetkellä menee 50 e/kk Suomi arvo A:han. Tuotto on ollut kyllä hyvä, mutta ajattelin säästää siihen n. 1000 euroa ja ostan sillä rahalla osakkeita. Olen ymmärtänyt että suorilla osakesijoituksilla saa paremman tuoton, koska rahastoissa on välikädet jotka vie osan "voitosta".

Arvo-osuustilin avasin marraskuun alussa, pari viikkoa pankissa käynnin jälkeen. Se onnistui netin kautta ja limiitiksi laitettiin näin aluksi 1000 euroa. Se riittää minulle alkuun. Minulla on tällä hetkellä ostettuna 500 eurolla Ixonosta ja 200 eurolla Marimekkoa. Seuraavaksi tulen ostamaan ETF:ää kuten aikasemmin jo kirjoitin. Siinä olen kahden vaiheilla ostanko lääkkeisiin vai puhtaaseen energiaan suunnattuja osakkeita. Se on ajankohtaista 15.1 eli palkka päivänä. Ajattelin ostaa salkkuuni muutaman vuoden ajalla n.5-10 eri kohdetta. Ostolistalla minulla on Orion, Ramirent, Kesko, Nordea, Finnair, Elisa ja Fortum. Laiton itselleni ylös millä hinnalla voisin ostaa kyseisiä osakkeita. Marimekko ja Ixonos läpäisi seulani. Seuraavaksi ostan sitä mikä on lähinnä tavoiteostohintaa.

Ostan osakkeita pitkällä, erittäin pitkällä tähtäimellä eli 20 vuotta. Seurailen ostoksia sitten myöhemmin vähemmällä kyttäyksellä, kun näin alkuun tulee katsottua kurssit monta kertaa päivässä pörssin auki ollessa.
Tämä on niin uutta ja ihmeellistä minulle ettei voi kuin arvata miten sijoitustoiminnassani käy. Pyrin opiskelemaan tätä vielä osakeostojen myötä. Tällä hetkellä olen tutustunut ostamiini yrityksiin nettisivujen kautta ja yrittänyt lukea tilinpäätöksiä. Tällä viikolla lainasin kirjan Yritystutkimuksen tilinpäätösanalyysi. Tilinpäätösanalyysillä selvitetään yrityksen kannattavuutta, rahoitusta ja pääomarakennetta. Kirjassa esitellään myös yrityksen liiketaloudellisten tunnuslukujen perusteet ja laskentatavat sekä esimerkki tilinpäätösanalyysistä. Tästä uskoisin olevan apua seuraavaa ostaessani. Nyt ostokseni ovat luokkaa erittäin iso riski ja pienempi riski, josta saa jopa osinkoa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti