keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Ongelmia

Ettei kaikki menisi niin hyvin...

Sijoitusasunto kakkosen kauppoja ei syntynyt. Syy siihen on alkuvuoden vesivahinko, jota ei oltu kirjattu mihinkään eikä siitä kerrottu mitään. Tieto asiasta saatiin toiselta kiinteistönvälittäjältä. Vaikka kävimme katsomassa asuntoa niin päälle päin ei huomattu eikä tiedetty vesivahingosta. Vesivahinko oli huomattu keväällä, kun alakerran huoneiston katosta oli tullut vedet läpi. Ja itse asunnossa vedet olivat valuneet lattia pinnan alle ja keittiökaapiston alle. :/ Ei himputti!! Kakkosasuntoon tehdään vielä kunnostussuunnitelmaa ja jos saamme reilun hinnanalennuksen ja selkeät korjaustoimenpiteet harkitsemme asiaa vielä uudestaan. Tässä on ns.aikalisä.

No, mutta lupasin kertoa lukuja ja kerron siitä halvemmasta asunnosta. Tämä ykkösasunto on neljä kertaa halvempi kuin mikä kakkosasunto olisi ollut. Eli ostimme ykkösasunnon pieneltä paikkakunnalta, jossa on hyvät koulutusmahdollisuudet ja se vetää opiskelijoita paikkakunnalle. Asunnon sijainti on Hyvä! eli paikkakunnan keskusta. Asunnon hinta oli vain n. 20000€, siihen lisäksi varainsiirtovero 440€+pankin osuus kaupasta, jonka saimme maksettua bonuksilla. Vuokraa saamme kohtuullisesti 370€/kk, jää n.60 euroa yhtiövastikkeen ja lainanlyhennyksen jälkeen. Avasimme oman tilin sijoitusasunnon rahanvaihtoa varten. Tuottolaskurina olemme käyttäneet Asuntosijoitusopas.fi tuotto-ja rahoituslaskuria. Laskurin mukaan sijoitetun pääoman tuotto on yli 10% tässä pienessä yksiössä. Kalliimmassa kakkos asunnossa olisimme päässeet n.6%:n sijoitetun pääoman tuottoon. Suositeltava olisi yli 5%. Laina-aika on 10 vuotta ja omarahoitusosuus oli 3000€. Vuokravakuus on yhden kuun vuokra ja vuokrasopimus vuodeksi kerrallaan joka turvaa molempien osapuolten "mielenrauhan".

Puskurirahastoa on muutamia tuhansia yhteensä ja jos olisimme kakkosasunnon ostaneet oli mielessä pitää esim. vuoden lyhennysvapaata ja tätä kautta saisimme kerättyä puskurirahastoa tarvittaviin menoihin sijoitusasuntorintamalla. Puskurirahasto tuo turvaa tulevaisuutta ajatellen.

Säästäminen siis jatkokoon entiseen malliin.


4 kommenttia:

 1. Hienoja lukuja. Itseänikin kiinnostaisi asuntosijoittaminen. Täällä Vantaan suunnalla pienestäkin yksiöstä joutuu kuitenkin maksamaan suuria summia. Toistaiseksi tyydyn siis vain osakesijoittamiseen ja kiinteistöyhtiöihin, joihin pääsee sisään pienemmälläkin summalla.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa kyllä mahtavalta, että kämpän voi saada tolla hintaa!

  VastaaPoista
 3. Jarmo: Kiitos kommentista. Meillä oli ensin ajatus ostaa se n.80 000 euron asunto yliopistokaupungista, jossa saa takuuvarmasti vuokralaisen, mutta hintaa ei saatu tingittyä alaspäin. Sitten huomasimme Tori.fi sivuilla edullisen yksiön 45min ajomatkan päässä naapuri paikkakunnalta. Yksiö oli edullinen ja saimme sen 10 000 euroa markkinahintaa halvemmalla. Eli samanlaisia yksiöitä on myynnissä 30000-35000euroa samassa paikassa. Yksiön etsiöitä vuokralle oli samaisella tori.fi sivuilla useita päivässä, joten tiesimme saavamme vuokralaisen helposti. Ajattelimme ostaa harjoittelun kannalta halvemman ja paremmin tuottavan yksiön pienemmältä paikkakunnalta. Suosittelen kokeilemaan ja katselemaan myös naapurikuntien asuntotarjontaa. Ja lukemaan kirjan Osta, Vuokraa ja Vaurastu.

  Suotar: Näin on, kävi jo mielessä pitäisikö ostaa samalta paikkakunnalta useampi yksiö.

  VastaaPoista
 4. Asuntosijoittamista voi tehdä myös REIT-osakkeilla. Omalla kohdalla se on siistimpi ja vaivattomampi tapa saada kohtuullista tuottoa. Ei tarvitse vesivahinkojen ja änkyröiden vuokralaisten kanssa tapella.

  VastaaPoista